lørdag den 22. juni 2013

Typografi

 
Når du vælger en typografi på din PC eller Mac, så tænker du måske ikke så meget over, at hvert eneste lille bogstav er unikt, har sin egen anatomi og visuelle egenskaber. Små detaljer adskiller netop denne typografi fra andre typografier og med et nærmere kig kan man endda navngive de små dele, et bogstav består af.

For ikke så mange år siden fandtes der kun ganske få skrifttyper at vælge imellem, men med indtoget af desktop publishing er antallet af typografier vokset helt enormt i omfang. I dag findes der tusindvis af fonte, og der kommer konstant nye til. Med så mange typografier i omløb er det ikke så underligt, at mange typografier til forveksling ligner hinanden og endda har navne, som næsten er ens. Nogle fonte ser meget "seriøse" ud, mens andre nærmest er det rene tivoli, så der er fonte til alles smag og behag.

Når der drejer sig om opsætning af tekst til konfirmations-sangen, er det måske ikke så vigtigt, hvilken font du anvender, men skal du designe professionelle dokumenter, er valget af typografi én af de vigtige indledende grafiske beslutninger.

Følg med her på bloggen de kommende uger, så giver jeg dig en basisviden om, hvordan typografier fungerer i sammenhæng, hvordan de skaber basis for kommunikationen og hvordan de understøtter dokumentets funktion.

Videoen herover er første del - og den handler om typografiens anatomi.

6 kommentarer:

Rasmine sagde ...

Tak! Jeg venter spændt på fortsættelsen.

John Folkmann sagde ...

Rasmine: Du skal være velkommen :)

Anette sagde ...

Fin video, vidste ikke der var så mange betegnelser for et bogstav - spændende. Jeg glæder mig også til fortsættelsen.
KH Anette

John Folkmann sagde ...

Anette: Vi tager typografi som selvfølge, men det er faktisk et vildt spændende emne. Hyggeligt du sådan tager dig tid til en rundtur på min blog :)

Ellen sagde ...

Rart med en genopfriskning - jeg puslede lidt med kalligrafi en overgang ... hvor det jo er meget vigtigt, at man har styr på alle betegnelserne - og anvender det hele i de rigtige forhold.

John Folkmann sagde ...

Ellen: Kaligrafi er hyggeligt. Jeg holder især af at skrive med bredpen, så kommer serif'erne frem næsten af sig selv :)